Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Νέα τουρκική απειλή στον Έβρο


Μετά την απόκτηση της επιχειρησιακής ικανότητας για διεξαγωγή αποβατικών ενεργειών μεγάλης κλίμακας στο Αιγαίο, η Τουρκία προχωρά σε μια κίνηση η οποία αναβαθμίζει τις αντίστοιχες δυνατότητες στη Θράκη που αποτελεί συνάμα μια απροκάλυπτη εκδήλωση επιθετικότητας.
Η προμήθεια 36 γεφυροφόρων αρμάτων Leguan, με βάση το όχημα του άρματος Leopard 1, συνιστά ακόμη μια απόδειξη περί των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας με στόχο την ταχεία διάβαση του ποταμού Εβρου. Το Τεθωρακισμένο Όχημα Καθέλκυσης Γέφυρας (Armored Vehicle Launcing Bridge/AVLB) Leguan αναπτύσσει γέφυρα Στρατιωτικής Κατηγορίας Βάρους 80 (MLC 80) μήκους 26m, εντός 5 λεπτών με χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. Ο αριθμός των 36 γεφυροφόρων αρμάτων για την υποστήριξη των 298 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 τα οποία αποκτήθηκαν από τα γερμανικά πλεονάσματα δημιουργεί εύλογες απορίες όταν, συγκριτικά, ο Ελληνικός Στρατός για 170 Leopard 2HEL και 183 Leopard 2A4, απέκτησε μόλις 8 Leopard 1 Leguan.
Το μέτωπο μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης στη Θράκη θα έχει κατά την έναρξη των επιχειρήσεων ένα ανάπτυγμα 150 χιλιομέτρων, όσο περίπου το μήκος των σημερινών ελληνοτουρκικών συνόρων, που διαμορφώνονται από την κοίτη του ποταμού Έβρου. H Δυτική Θράκη, είναι περιοχή περιορισμένου πλάτους και έκτασης, που λόγω της φύσεως του ημιορεινού εδάφους της και του περιορισμένου οδικού δικτύου θεωρείται ότι γενικά ευνοεί την άμυνα, ή διαφορετικά, ότι μπορεί να κρατηθεί με μικρές σχετικά ελληνικές δυνάμεις. Αντίθετα, η Ανατολική Θράκη, είναι γενικά πεδινή, ενώ μεταξύ των ελληνοτουρκικών συνόρων και της Κων/πολης, βρίσκονται δύο κύριοι οδικοί άξονες, ένας βόρειος Αδριανούπολη-Λουλεμπουργαζ-Κων/πολη, κι ένας νότιος Γέφυρα Κήπων-Κεσανη-Σιλιβρία-Κων/πολη. Ο Τουρκικός Στρατός έχει τοποθετήσει με μέτωπο προς την Ελλάδα το 2ο Σώμα Στρατού (Τσανάκαλε) και 5ο Σώμα Στρατού (Τεκιρταγκ). Πίσω από τα δύο αυτά Σώματα Στρατού υπάρχουν η 1η Στρατιά και το 3ο ΣΣ (Κωνσταντινούπολη).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου