Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

‘’ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ‘’ ΠΗΓΑΔΕΣ

ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ- ΜΠΟΥΛΚΕΣ- ΧΕΙΜΑΡΡΑ: ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ (ΜΕΡΟΣ 1ο)
Μια ακόμα μαύρη επέτειος, από τις πολλές που φρόντισαν να ‘αποκτήσουμε’ οι κομμουνιστοσυμμορίτες της εποχής 1944 – 1949, είναι και η επίθεση στον Μελιγαλά (13 – 16 Σεπτεμβρίου 1944) των αιμοδιψών ορδών του Θανάση Κλάρα, όπως ήταν, ως γνωστόν, το πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη. Το ιστορικό της μάχης είναι γνωστό και θα αναφερθούμε σε αυτό περιληπτικά.
Δεν είχαν φύγει καλά-καλά οι Γερμανοί από την Ελλάδα όταν οι ξενοκίνητοι Κ.Σ/τες άρχισαν μια αιφνιδιαστική και απρόκλητη επίθεση κατά των εθνικών δυνάμεων, ξεκινώντας από την Καλαμάτα, τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου. Οι πατριώτες μαχητές, έχοντας μαζί τους και άμαχο πληθυσμό, που τους ακολουθεί για να γλυτώσει, καταφεύγουν στον Μελιγαλά (30 χλμ ΒΔ της Καλαμάτας). Αλλά και εκεί τους ακολουθούν οι ορδές του Αρη Βελουχιώτη, και μεταξύ αυτών και ο ‘χαμογελαστός άνθρωπος με το γαρύφαλλο’ Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος ήταν τότε καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο (όντας γεννημένος στην Αμαλιάδα) και μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ ( ο ίδιος έκανε κουμάντο στα πολυβόλα του Προφήτη Ηλία, λόφου του Μελιγαλά, με ομόνυμο εκκλησάκι). Ακολουθεί πολιορκία και γενναία μάχη των υπερασπιστών της πόλης, αλλά, δυστυχώς οι Κ.Σ./τες υπερισχύουν, κατόπιν προδοσίας, και μπαίνουν στον Μελιγαλά στις 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη τους δουλειά ήταν να κατεβάσουν την Ελληνική σημαία και να βάλουν στην θέση της ένα κόκκινο πανί. Αμέσως μετά ακολούθησαν σφαγές, βιασμοί, συλλήψεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια. Την επόμενη, όσους είχαν απομείνει ζωντανοί, τους πήγαν 2 χλμ έξω από τον Μελιγαλά, στην περιοχή Μπεζεστένι (υπαίθρια αγορά), όπου βρισκόταν και η περίφημη δεξαμενή, γνωστή ως Πηγάδα, οι διαστάσεις της οποίας ήταν τότε 10 μέτρα πλάτος και 45 με 50 μέτρα βάθος. Εκεί βασανίζονται και πετιώνται ημιθανείς μέσα στην Πηγάδα 2.500 άτομα.
Μετά τρεις μήνες ο Ερυθρός Σταυρός έβγαλε 708 πτώματα, μη αναγνωρίσιμα. Μην μπορώντας να βγάλουν άλλα, έρριξαν χημικά μέσα και μετά έκλεισαν την Πηγάδα, την έχτισαν και της έδωσαν την σημερινή της μορφή. (συνεχίζεται)
ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

πηγή Στόχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου