Οι Μινωίτες ανακάλυψαν τη... Γερμανία
Ανασκαφές Γερμανών αρχαιολόγων έδειξαν ότι πριν από 3.300 χρόνια Κρήτες ναυτικοί έφτασαν πρώτοι στο Νόρντφρισλαντ
Οκαθηγητής Εθνολογίας και Ιστορίας του Πολιτισμού Χανς Πέτερ Ντούερ υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι ελληνική... ανακάλυψη. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας του Γερμανού επιστήμονα, οι Μινωίτες ήταν εκείνοι οι οποίοι έφτασαν πρώτοι στη Νόρντφρισλαντ πριν από 3.300 χρόνια.
Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξε η ομάδα του Ντούερ έπειτα από πολυετείς ανασκαφές στην περιοχή. Μια λόγχη από μπρούτζο, μια μινωική σφραγίδα, κεραμικά δοχεία και αγγεία «εξορύχτηκαν» από τη λάσπη για να μετατρέψουν, εν συνεχεία, «το φερόμενο, μέχρι πρότινος, ως αδιανόητο σε ιστορική πραγματικότητα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό «Focus».
Η βασιζόμενη στη μέθοδο της νετρονικής ενεργοποίησης ανάλυση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο εργαστήριο πυρηνικής φυσικής του πανεπιστημίου της Βόννης απεφάνθη πως αυτά παρασκευάστηκαν περίπου το έτος 1.300 π.Χ., κάπου στις νότιες ακτές της Κρήτης. Αλλωστε, πανομοιότυπα σκεύη έχουν εντοπιστεί μόνο σε ένα ακόμη μέρος της υφηλίου: στον Κομμό, την τοποθεσία ενός μινωικού οικισμού ανατολικά από τα Μάταλα.
Ο Ντούερ βλέπει στα εν λόγω ευρήματα «αναμφίβολες ενδείξεις πως μια κρητική αποστολή στη Βόρεια Θάλασσα πρέπει να είχε λάβει χώρα πριν από περίπου 3.300 χρόνια». Ο Γερμανός δεν διστάζει, μάλιστα, να «χαράξει» και την υποτιθέμενη πορεία των ταξιδευτών, οι οποίοι φέρονται να ξεκίνησαν από το λιμάνι του Κομμού, να κινήθηκαν δυτικά της Πελοποννήσου έως τη νότια Ιταλία και να πέρασαν, εν συνεχεία, βόρεια της Σαρδηνίας μέχρι τη νότια Γαλλία.
Πλοία πανω σε άμαξες
Εκεί, κοντά στην περιοχή του σημερινού Μονπελιέ εικάζεται πως πάτησαν πόδι στη στεριά, «αποσυναρμολόγησαν» τα πλοία τους τα οποία και μετέφεραν πάνω σε άμαξες με τη βοήθεια αγελάδων μέχρι το Λα Ροσέλ από όπου συνέχισαν το ταξίδι τους πλωτά μέχρι τη Νόρντφρισλαντ.
«Είναι πολύ πιθανό οι Μινωίτες να έφτασαν στη Β. Θάλασσα, δεν ήταν τόσο δύσκολο», δηλώνει με βεβαιότητα ο Βάλτερ Μπούρκερτ, πρύτανης της Αρχαίας Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
Επίκεντρο των ανασκαφών της ομάδας του Χανς Πέτερ Ντούερ αποτέλεσε η περιοχή βόρεια της μικροσκοπικής νήσου Ζίντφαλ στη θάλασσα Βάντεν. Εκεί βρίσκονται τα απομεινάρια του άλλοτε πλούσιου λιμανιού Ρούνγκχολτ, όπου κάτω από ένα στρώμα τύρφης, εντοπίστηκε η πλειονότητα των μινωικής προέλευσης ευρημάτων.
ΤΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Οι επιστήμονες αναρωτιούνται τι ήταν αυτό το οποίο οδήγησε τους Μινωίτες στη Βόρεια Θάλασσα, 2.500 χλμ. μακριά από την πατρίδα τους; Ο καθηγητής Χάρτμουτ Μάτχαουζ υποστηρίζει πως οι Κρήτες ταξιδευτές είχαν βάλει πλώρη αρχικά για την Κορνουάλη όπου υπήρχαν κοιτάσματα κασσίτερου. Το εν λόγω μέταλλο τούς ήταν απαραίτητο, καθώς το αναμείγνυαν με χαλκό, προκειμένου να κατασκευάσουν όπλα και λοιπά αντικείμενα από μπρούντζο. Οι Μινωίτες λέγεται πως αντιμετώπιζαν ήδη από τον 14ο αιώνα π.Χ. σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης πρώτων υλών, προβλήματα τα οποία εντείνονταν λόγω της εμπόλεμης διαμάχης τους με τους Χετταίους και τους Αιγυπτίους. Ταυτόχρονα, «δίψαγαν» για κεχριμπάρι καθώς και... ξανθά γυναικεία μαλλιά, τα οποία αντάλλαζαν με δικά τους προϊόντα, όπως κρασί, αρώματα, υφάσματα και πολύτιμους λίθους. Τα ευρήματα της ομάδας του Ντούερ έρχονται να ενισχύσουν την παραπάνω θεωρία, καθώς σε αυτά συγκαταλέγονται, σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ, θυμίαμα από τη Σομαλία, κοπάλη από τη Νοτιοανατολική Αφρική, λαζούλιθος από την Ινδία καθώς και σαλιγκάρια από την Ερυθρά Θάλασσα.
Η Μινωική σφραγίδα
Κατά πόσο τα επίμαχα ευρήματα προέρχονται από κάποιο ναυάγιο ή από τον τάφο κάποιου Μινωίτη απεσταλμένου, σήμερα, περισσότερα από 3.000 χρόνια μετά, είναι δύσκολο να το πει κανείς μετά βεβαιότητας. Η μινωική σφραγίδα, ωστόσο, την οποία ανέσυρε στο φως η ομάδα του Ντούερ, είναι η πρώτη που εντοπίζεται εκτός του Αιγαίου Πελάγους. Στη μια της όψη εικονίζεται ένας ταύρος και στην άλλη ένα πλοίο με υπερυψωμένη πρύμνη.
Ο Ντούερ υποστηρίζει πως το εν λόγω αντικείμενο χρησίμευε ως φυλαχτό, φοριόταν στον λαιμό ή στον καρπό του χεριού από κάποιον Μινωίτη θαλασσοπόρο και συμβόλιζε τη Λευκοθέα (αρχικά ονομαζόταν Ινώ), τη θεά των αφρών της θάλασσας, η λατρεία της οποίας ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κρήτη. Σημειωτέον ότι ο Κομμός, ο φερόμενος ως σταθμός προέλευσης των Μινωιτών εξερευνητών, ήταν ένα από τα πρώτα λιμάνια της μινωικής περιόδου.
Γ. ΣΚΑΦΙΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου