Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Με τη μειονότητα στη Θράκη επιμένει να συνδέει η Αγκυρα την επαναλειτουργία της Χάλκης‏

Να επανασυνδέσει εμμέσως το θέμα της επαναλειτουργίας τη Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης επιχείρησε εκ νέου η Τουρκία δια στόματος του διαπραγματευτή της για την ένταξη στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες πότε η χώρα του προτίθεται να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής επανέλαβε πως «η τουρκική κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα». Υποστήριξε δε, ότι στη χώρα του οι ορθόδοξοι πολίτες ελληνικής καταγωγής έχουν ίσα δικαιώματα με τους Τούρκους πολίτες και πως η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανάγκες τους.Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει πως, «παράλληλα με τις δικές μας προσπάθειες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες τις ʽτουρκικής μειονότηταςʼ της Δυτικής Θράκης» και κατέληξε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν ταυτόχρονες δράσεις και να επιδείξουν κοινό πνεύμα καλής θέλησης».
Ο Τούρκος διαπραγματευτής και υπουργός προεδρίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου η Αγκυρα συμφώνησε με την τσεχική προεδρία της ΕΕ να ανοίξει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το θεματικό κεφάλαιο που αφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου